Over mij


“A tear contains an ocean. A photographer is aware of the tiny moments in a persons life that reveal greater truths.”
— Anonymous

Je hond is deel van je gezin, het is je maatje. Ze vertrouwen op je voor de juiste verzorging en ze geven je er onvoorwaardelijke liefde voor terug. Elke hond heeft eigen karaktertrekjes, typische eigenschappen en ik vind het een bijzondere uitdaging juist deze eigenschappen op foto vast te leggen. Voor wie er oog voor heeft, hebben ze enorm veel gezichtsuitdrukkingen.

En dat geldt natuurlijk niet alleen voor honden.

Mijn naam is Anoula. Dieren zijn er eigenlijk altijd wel geweest in mijn leven, alleen niet zo talrijk als je wellicht zou verwachten. Ik was dikke maatjes met Noisy, een zwart “vuilnisbakje”. In de kinderstoel was er een hapje voor mij en voor Noisy. Hmmm, waren we daarom vriendjes?

Ook was er al op de basisschool een camera waar ik de voor mij toen bijzondere momenten mee vastlegde.

Liefde is… camera en een puppy
Live like somebody left the gate open

Maar het was nog niet vanzelfsprekend dat ik alleen maar diertjes op de foto zette. Al jong mee naar Ameland (en daar kom ik nog steeds erg graag), tijdens vakanties ging de camera (toen nog een compact) mee. Nog voor mijn studie kocht ik mijn eerste eigen spiegelreflexcamera. Ik heb altijd wel een zwak gehad voor natuur en landschap. Ik ben dan ook de opleiding tuin- en landschapsinrichting gaan volgen. En daar kwam grafisch werk en fotografie weer om de hoek kijken.

Mijn liefde voor het fotograferen van dieren is eigenlijk pas echt ontstaan met Jagger, onze Jack Russel. Jaggie was één van zijn bijnamen en hij heeft zeker een pawprint op mijn hart achtergelaten. Jagger was een enorme stuiterbal en steeds weer een uitdaging om een foto van hem te maken.

Tastbare herinneringen

Helaas is Jaggie niet meer bij ons. Hij heeft me wel geleerd mn neus achterna te gaan en los te laten. In de periode nadat hij bij de regenboogbrug is gaan spelen en rennen, heb ik veel steun gehad aan de foto’s die ik van hem heb, van pup tot oude man. Zo heb je ze toch weer eventjes bij je, al is het niet meer fysiek.

Dit gun ik anderen ook graag en niet iedereen is in staat om languit op de grond liggend foto’s van zijn of haar viervoeter te maken. Ik maak me niet druk om vieze poten op mn broek, een natte neus in mijn gezicht of een bende puppies die mij als trampoline gebruiken. Ook gaan de sokken wel uit om in iets te fris water te gaan staan voor net die betere foto. Kou? Maakt niet uit, daar is kleding voor.

Nu bijna 3 jaar geleden kwam er een nieuw hondenvriendinnetje bij me wonen. Ook zij maakt er weer een leuke uitdaging van.

Veelal honden, maar alle dieren zijn mooi op hun eigenwijze wijze

Honden vind ik geweldig! Altijd weer blij je te zien, een lik over je neus, een pootje op je arm, even gek doen, daar kun je mij voor wakker maken.

Dat betekent niet dat andere diertjes niet welkom zijn. In tegendeel! Het is juist leuk om niet alledaagse dieren te fotograferen! Het zorgt ervoor dat ik blijf ontwikkelen, blijf leren over alle mooie beestjes om ons heen die veel meer credit verdienen dan wij ze geven. En daarom mogen ze zeker mooi worden vastgelegd.

En daarom doe ik regelmatig een project. In het jaar van het varken ga ik me verdiepen in deze dieren. Kijken, observeren, wat doen ze, hoe reageren zeen hoe ga je dat dan vastleggen. Ook ben ik bezig met pluimvee op de foto te zetten. Superleuk om te leren welke kippenrassen er allemaal zijn, een kalkoen eens goed te bekijken. Ze laten zich niet zo sturen als honden en dat zorgt ervoor dat je met wat je op dat moment voor je lens krijgt. Superleuk toch?

Ppprrrtttt
Zie dit maar eens te regiseren…. Werken met dieren is juist zo leuk omdat ze af en toe lekker onvoorspelbaar zijn en je moet reageren op dat moment. Gewoon in het nu, gewoon puur.

Mijn doel: die foto maken die het baasje ontroert.

Gewoon puur, zoals dieren zijn.

Kennis

Zoals je eerder hebt gelezen heb ik een andere opleiding gekozen en ben ik via een andere route in het vak gerold. Door heel veel te doen, te oefenen, experimenteren, youtube, boeken doornemen, foto’s die me aanspreken te analyseren en een aantal cursussen/workshops ben ik me steeds verder gaan verdiepen. De fotografische kennis heb ik zelf dan ook aangeleerd. Nu vorm ik steeds meer projecten om me meer in dieren te verdiepen en om zo ook mijn fotografie te blijven verbeteren.

Photoshop (en Indesign en Illustrator) was in mijn opleiding al een belangrijk gereedschap en heb daar dan ook de beginselen geleerd. Photoshop is net een ijsberg, je ziet het topje, maar er is zoveel meer. Ook daar ben ik door middel van boeken, youtube en gewoon heel veel uitproberen verder gekomen. Lightroom is daar later als instrument bijgekomen.

Een aantal van de gevolgde cursussen en workshops:

  • Dogs in action, combined with editing, Claudio
  • Basis hondenfotografie, Harold
  • Vervolg actiefotografie voor honden, Harold
  • Strobistgebruik, Harold
  • Studiofotografie, Femke
  • Hondenfotografie in de studio, Andreas
  • Landschapsfotografie, Ron
  • Roofvogelfotografie, Arend

     

error: Content is protected !!